fbpx

Kom naar de Florence Nightingale Fair!
Woensdag 2 en donderdag 3 november 2022 - De Basiliek Veenendaal

Programma
We hebben weer een zeer gevarieerd programma met workshops en activiteiten over allerlei verschillende thema’s binnen de zorg. Gedurende de dag is er de mogelijkheid om op de beursvloer rond te lopen en om workshops te volgen.

Op beide dagen worden (grotendeels) dezelfde workshops aangeboden. De indeling van de dag ziet er als volgt uit:

09:00 - 10:00 uur Ontvangst en registratie
10:00 - 10:15 uur Plenaire opening
10.30 - 11.30 uur Workshopronde 1.1
11.00 - 12.00 uur Workshopronde 1.2
11.30 - 12.30 uur Workshopronde 2.1
12.00 - 13.00 uur Workshopronde 2.2
14.00 - 15.00 uur Workshopronde 3.1
14.30 - 15.30 uur Workshopronde 3.2
15.00 - 16.00 uur Workshopronde 4.1
15.30 uur - 16.30 uur Workshopronde 4.2
16:30 uur Einde beurs

Keuze workshop
U bent geheel vrij om op de dag zelf een keuze te maken welke workshop u wilt volgen. We werken dus niet met inschrijvingen. We hopen dat iedereen zijn of haar favoriete workshop kan volgen. Houd er wel rekening mee dat het aantal plaatsen in sommige gevallen beperkt is. Wij kunnen u nu vast vertellen dat de volgende thema’s op het programma staan:
Dementie, Ouderenzorg, Palliatieve zorg, Voeding, Mondzorg, Mindfulness, Diabetes, Partnergeweld, Seksueel geweld en nog veel meer!

Workshopronde 1.1 - 10:30

Hoe vaak zeg jij JA tegen een klus waar je feitelijk geen tijd voor hebt? Of tegen een vergadering waarvan je nauwelijks het nut ziet en toch aanschuift? En hoe vaak zeg jij JA omdat je geen NEE durft te zeggen? Omdat je bang bent voor een discussie of confrontatie? Of omdat je bang bent dat je anderen dan teleurstelt? Er zijn zoveel voordelen van meer JA zeggen tegen jezelf en toch doen we het niet. Wil je hiermee aan de slag? Kom dan naar de workshop ‘Grenzen stellen en NEE zeggen’. In drie stappen leer ik je om inzicht te krijgen in je gedrag (‘Waarom zeg je eigenlijk heen NEE?’), leer ik je om je grenzen te voelen én om te daadwerkelijk aan te geven.

Door onregelmatige diensten hebben zorgprofessional vaak een onregelmatig leefpatroon. Daardoor raakt onze biologische klok in de war. De biologische klok stuurt je hormoonhuishouding aan en zorgt voor een goede gezonde welzijn. 

In deze workshop gaan we ontdekken hoe onze biologische klok werkt, wat voor invloed dit heeft op onze hormonen en welke voeding en wanneer je dan het beste zou kunnen eten.

Men leert de diverse verschijningsvormen en signalen van partnergeweld te herkennen. De spiraal van geweld wordt uitgelegd en we onderzoeken waarom mensen niet weggaan als ze worden mishandeld. Tot slot krijg je tips hoe te handelen als professional op een vermoeden van partnergeweld. De workshop wordt interactief gegeven.

Zorgen voor een veiligere samenleving. Dat is de kerntaak van het ministerie van Justitie en Veiligheid (J en V). De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) levert hier als uitvoeringsorganisatie van het ministerie van J en V een bijdrage aan door vrijheidsstraffen en vrijheidsbenemende maatregelen ten uitvoer te brengen. DJI heeft voor justitiabelen een zorgplicht. Met het bieden van zorg aan jeugdige en volwassen justitiabelen levert DJI een bijdrage aan een veiligere samenleving en het voorkomen dat er recidive plaatsvindt. Het grootste gedeelte van de justitiabelen keert terug in de maatschappij.

De zorg voor mensen die onder de verantwoordelijkheid van DJI vallen is complexer dan de zorg voor burgers in de maatschappij. De zorgbehoefte van de gemiddelde justitiabele is vaak groter dan die van de gemiddelde burger.

Tijdens deze workshop maak je kennis met het verpleegkundige vak binnen DJI (Dienst Justitiële Inrichtingen). Welke verschillende verpleegkundige functies zijn er? Wat zijn de werkzaamheden? Ik vertel je over de bijzondere zorgvragen binnen detentie, zoals honger-en dorststaking, verslaving en dwangmedicatie. Aan de hand van een casuïstiek vertel ik je meer over zorg en veiligheid, over de mogelijkheden en de beperkingen.

Heb je vragen over het werken als verpleegkundige binnen de gevangenis? Er is ruimte om je vragen te beantwoorden.

Druk, druk, druk. Je werkt je drie keer in het rond om je dagprogramma af te krijgen.

Pas aan het eind van de werkdag merk je op hoe moe je bent. Herken je dit? En wil je daar verandering in brengen?

In de workshop ‘Werk je niet druk, werk mindful’ krijg je handvatten hoe je met aandacht goed voor jezelf kunt zorgen in de hectiek van de volle werkdag. Mindful werken is met aandacht werken en regelmatig  te ‘stoppen’ om naar je lichaam te luisteren en te voelen wat je nodig hebt om bij te tanken. Zo leer je gedurende de dag bewuste keuzes te maken die bijdragen aan jouw welzijn en dat van je cliënt.

Mindful werken brengt je rust, overzicht en plezier in je werk. Dat wil jij toch ook?

Workshopronde 1.2 - 11:00

Bijna iedereen kent het gevoel wel, een zeurende pijn laag onderin je rug. ‘het is erin geschoten’, ‘ik heb me verdraaid’, of acuut ontstane hevige pijn zonder aanleiding. Maar wanneer komt rugpijn vanuit je spieren en wanneer is er misschien meer aan de hand? Hoe herken je betrokkenheid van zenuwen of organen? Wat is de invloed van leeftijd?

In deze workshop neem ik jullie mee in de klacht ‘lage rugpijn’ en geef ik jullie een inkijkje in hoe er tot een diagnose gekomen kan worden. Wat zijn de alarmsymptomen, wanneer bel je een arts en wat kan je zelf doen?

Vind jij het ook belangrijk dat jouw cliënten een pijnloos en gezond gebit hebben? Kom dan naar de workshop ‘Een frisse, gezonde mond voor iedere zorgafhankelijke cliënt’. We laten je kennismaken met goede mondzorg voor deze kwetsbare doelgroep. Ook gaan we in op de mondproblematiek die we tegenkomen in de ouderen- en gehandicaptenzorg en het werken in de ambulante mondzorg. Wat maakt werken met deze doelgroepen zo bijzonder? Wat zijn de risico’s als mondzorg te weinig aandacht krijgt? Wat verstaan we nu eigenlijk onder goede mondzorg? Hoe ga je om met afweergedrag? Ondersteund door casussen en afbeeldingen, bespreken we deze onderwerpen op een interactieve manier. Na de workshop weet jij precies hoe je ervoor zorgt dat jouw cliënten met een frisse, gezonde mond door het leven gaan. 

Tijdens deze interactieve workshop gaan jullie aan de slag met waargebeurde casussen uit de praktijk. Wat kom je tegen in de zorg voor oudere diabetes patiënten en hoe handel je? Op elke casus wordt gereflecteerd en verdieping geboden. Na het volgen van deze workshop heb je concrete handvatten hoe om te gaan met jouw oudere diabetespatiënt.

Gezonde seksualiteitsbeleving is een recht volgens de WHO. Maar het lukt niet iedereen om seksualiteit te kunnen beleven. Denk hierbij aan mensen met een beperking. Dit kunnen fysieke beperkingen zijn, verstandelijke beperking psychische aandoening of ouderdom. Waar moeten mensen met een beperking heen als het niet lukt om een relatie te hebben. Voor sommige is de prostituée of een dame van het escortbureau een oplossing. Helaas is dat ook niet voor iedereen weggelegd. Voor die doelgroep is sekszorg bedoeld. In deze interactieve workshop nemen we professionals die in de ouderenzorg, verpleegzorg, gehandicaptenzorg etc. werken mee in de wereld van de sekszorg. We geven informatie, maar ook over wanneer je wel of wanneer je niet een seksverzorgende inzet.

Workshopronde 2.1 - 11:30

Men leert de verschillende vormen en signalen van ouderenmishandeling te herkennen, o.a aan de hand van een film en praktijkvoorbeelden. We gaan in op de verschillende mogelijkheden slachtoffers te helpen. De workshop wordt interactief gegeven.

Professionals in de zorg, staan altijd aan en constant klaar voor de ander. Je collega’s kunnen op je rekenen en voor de client geld dat al helemaal. Die staat namelijk op 1. We zorgen ontzettend goed voor de client. Maar hoe goed zorg je nou voor jezelf?

In deze workshop gaan we hierop in. Wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik. Zodat je keuzes hierop kan afstemmen en daardoor beter voor jezelf kan zorgen, je interne batterij opladen en de vitale leider wordt in de zorg. 

Bij de zorg voor mensen in de laatste levensfase kunnen zowel zorgverleners, mantelzorgers als vrijwilligers betrokken zijn. Allen vanuit een eigen rol en waarde. Hoe organiseren we dit samenspel zodanig dat we optimaal gebruikmaken van elkaars kracht?  

Tijdens de workshop bekijken we hoe de samenwerking in de praktijk vormgegeven kan worden. Wat zijn de kansen en mogelijkheden, en waar liggen valkuilen op de loer?

 • Wie is Defensie
 • Wat doe je als Algemeen Militair Verpleegkundige
 • Waar kun je allemaal aan het werk
 • Hoe kan je Militair verpleegkundige worden
 • Wat kan Defensie jouw bieden

Workshopronde 2.2 - 12:00

Pijn is een alledaagse klacht waarin we allemaal in ons werk mee te maken krijgen. We kennen de behandeling van hevige pijn met allerlei morfine achtige maar hoe zit het eigenlijk met de basis. Wanneer worden welke middelen gebruikt en hoe werken deze?  Wat is het effect op de verschillende organen? Welke factoren zijn van invloed op pijn?

In deze workshop neem ik jullie mee in de basis van pijnbestrijding maar hoop ik jullie vooral handvaten te geven waar je zelf in de praktijk mee aan de slag kan! 

Druk, druk, druk. Je werkt je drie keer in het rond om je dagprogramma af te krijgen.

Pas aan het eind van de werkdag merk je op hoe moe je bent. Herken je dit? En wil je daar verandering in brengen?

In de workshop ‘Werk je niet druk, werk mindful’ krijg je handvatten hoe je met aandacht goed voor jezelf kunt zorgen in de hectiek van de volle werkdag. Mindful werken is met aandacht werken en regelmatig  te ‘stoppen’ om naar je lichaam te luisteren en te voelen wat je nodig hebt om bij te tanken. Zo leer je gedurende de dag bewuste keuzes te maken die bijdragen aan jouw welzijn en dat van je cliënt.

Mindful werken brengt je rust, overzicht en plezier in je werk. Dat wil jij toch ook?

Tijdens deze interactieve workshop gaan jullie aan de slag met waargebeurde casussen uit de praktijk. Wat kom je tegen in de zorg voor oudere diabetes patiënten en hoe handel je? Op elke casus wordt gereflecteerd en verdieping geboden. Na het volgen van deze workshop heb je concrete handvatten hoe om te gaan met jouw oudere diabetespatiënt.

Bij menslievende zorg staat een betekenisvolle relatie met de client en diens netwerk centraal. Wij proberen zorg te verlenen vanuit de waarden, wensen en behoeften van de client. 

Hoe doe je dat en krijg je de ruimte in je team om dat te doen? En wat zijn de grenzen hieraan? In deze workshop nemen wij je mee in deze dilemma’s en worden diverse praktijkvoorbeelden vanuit de ouderenzorg en palliatieve zorg belicht.

Tijdens deze interactieve workshop leer je wat seksueel geweld is. Je leert hoe je seksueel geweld kunt signaleren en wat je wel en ook wat je juist niet moet doen bij signalen van seksueel geweld. Seksuele grensoverschrijdingen en seksueel geweld of vermoedens daarvan komen veel voor bij kwetsbare groepen. Denk hierbij aan mensen die van zorg afhankelijk zijn. Kinderen en ouderen. Of mensen die al eens seksueel misbruik hebben meegemaakt. Veel professionals vinden het lastig om met het onderwerp seksueel geweld bezig te zijn. Ze voelen zich vaak handelingsverlegen. Je leert tijdens deze workshop hoe je over dit onderwerp in gesprek kunt gaan, wat de signalen zijn en waarin jij het verschil kunt maken als professional binnen onderwijs, zorg en welzijn.

Workshopronde 3.1 - 14:00

Tijdens deze interactieve workshop gaan jullie aan de slag met waargebeurde casussen uit de praktijk. Wat kom je tegen in de zorg voor oudere diabetes patiënten en hoe handel je? Op elke casus wordt gereflecteerd en verdieping geboden. Na het volgen van deze workshop heb je concrete handvatten hoe om te gaan met jouw oudere diabetespatiënt.

Hoe zorg je ervoor dat je als team op elkaar kunt bouwen? Zodat wanneer jij vast dreigt te lopen, je precies weet bij wie je moet zijn om weer verder te kunnen?
Wanneer je de kwaliteiten én valkuilen van je teamleden kent, kan je elkaar perfect aanvullen en ontstaat er een sterk team.

Vaak zijn we zelf blind voor onze belangrijkste kwaliteiten en de waarde die zij kunnen hebben voor je eigen functioneren maar ook het functioneren van het gehele team. Hetzelfde geldt voor ieders valkuilen.

Wil jij zien en ervaren hoe jouw team beter kan gaan functioneren, puur door het krijgen van inzicht in elkaars kwaliteiten en valkuilen? Kom dan naar deze workshop.

De workshop ‘Zorg & Recht’ geeft inzicht in de huidige en toekomstige arbeidsmarkt van de sector zorg en welzijn. Tijdens de workshop staan wij stil bij wat jij als zorgmedewerker belangrijk vindt voor de sector. Maar wij gaan ook samen met jou, middels een mini-hoorcollege Arbeidsrecht en CAO-recht, dieper in op wat jouw rechten zijn, maar nog belangrijker hoe jij je recht kan halen. Na kennis te hebben opgedaan en casussen te hebben behandeld, gaan we het spel ‘over de streep’ doen aan de hand van de thema’s van FNV. Thema’s die aan bod komen zijn gelijkheid, ontwikkeling, veilige en gezonde werkplek en inkomen. Ben jij altijd al benieuwd geweest naar wat jouw rechten zijn en wat je samen met je collega’s op werkgebied kan bereiken. Sluit je dan aan bij deze leerzame en interactieve workshop.

Vind jij het ook belangrijk dat jouw cliënten een pijnloos en gezond gebit hebben? Kom dan naar de workshop ‘Een frisse, gezonde mond voor iedere zorgafhankelijke cliënt’. We laten je kennismaken met goede mondzorg voor deze kwetsbare doelgroep. Ook gaan we in op de mondproblematiek die we tegenkomen in de ouderen- en gehandicaptenzorg en het werken in de ambulante mondzorg. Wat maakt werken met deze doelgroepen zo bijzonder? Wat zijn de risico’s als mondzorg te weinig aandacht krijgt? Wat verstaan we nu eigenlijk onder goede mondzorg? Hoe ga je om met afweergedrag? Ondersteund door casussen en afbeeldingen, bespreken we deze onderwerpen op een interactieve manier. Na de workshop weet jij precies hoe je ervoor zorgt dat jouw cliënten met een frisse, gezonde mond door het leven gaan. 

Workshopronde 3.2 - 14:30

Hoe kan je nog een gewoon leven hebben na de diagnose?
In een zorgklimaat waarin ernaar gestreefd wordt mensen met bijvoorbeeld Alzheimer of een andere vorm van dementie zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen, ontstaan er grote uitdagingen voor familie en andere betrokkenen. Ook wanneer een mens met dementie uiteindelijk in een zorginstelling terechtkomt wordt er veel gevraagd van de professionals die daar werken. Je leert in de workshop anders te kijken en creatiever om te gaan met mensen met dementie. Ik gebruik hierbij mijn boeken ‘Hoe dan’ en ‘Dementie in beeld’.

Wat veel mensen lijken te vergeten in de ouderenzorg, is dat we werken met mensen. Mensen die iemands vader en moeder zijn en al een heel leven achter de rug hebben.”
Het is de kern van hoe verpleegkundige en vlogger Rob Heebink (IndezorgmetRob) naar ouderen kijkt en waardoor hij op een diepere en gelijkwaardige manier met hen in contact komt. Aan de hand van case-studies, gebaseerd op zijn eigen vlogs, wil hij zijn kennis tijdens deze workshop doorgeven. Zo laat hij aan de hand van een voorbeeld van een bewoner met Parkinson zien hoe je contact legt met de mensen met wie je werkt.
Rob geeft uit zijn eigen ervaring voorbeelden van benaderingswijze, belevingsgerichtheid en de juiste mindset. En natuurlijk gaat hij graag met deelnemers in gesprek over hun eigen ervaringen!

Wat als je cliënt de hele dag loopt of roept, zomaar boos wordt, naar huis wil of “claimt”? Dit gedrag is vaak een signaal dat er iets niet klopt. De training helpt je verder in dit soort situaties. Deze workshop leert je onbegrepen gedrag beter te begrijpen en te zoeken naar mogelijkheden om het gedrag te beïnvloeden. Als je het inzicht hebt, kun je gedrag beïnvloeden en daarmee probleemsituaties vaak voorkomen. 

Tijdens deze workshop duiken we in de wondere wereld van onze darmbacteriën. Wat doen ze daar en welke rol spelen ze bij gezondheid en ziekte? Onze darmbacteriën zijn niet alleen betrokken bij de spijsvertering en stoelgang maar ook van belang voor het goed functioneren van het immuunsysteem. Nadat we eerst de basis hebben besproken gaan we dieper in op de mogelijkheden van probiotica bij o.a. obstipatie en antibioticum-geassocieerde diarree.

Wat er allemaal nog te doen valt, als er niets meer aan te doen is. Gesprekken over het levenseinde en kwaliteit van leven:
Praten over het levenseinde en wat kwaliteit van leven is, of wat ondraaglijk lijden is, het zijn gesprekken die wij misschien nog te weinig voeren met elkaar. Zowel gezonde mensen als mensen die terminaal ziek zijn worstelen hiermee. Vragen als hoe je dan afscheid zou kunnen nemen, is een vak apart, of onderdeel van onze professie?

Doel van de workshop:
Wat ik hoop te bereiken met deze workshop is dat collega’s uitgedaagd worden, en aandacht hebben voor de vaak zo eenzame strijd naar het levenseinde. Alles draait in mijn optiek om waardige communicatie en om presentie. Er met hart en ziel zijn voor die ander die afscheid moet gaan nemen van alles en iedereen die hem lief is. Zijn leven, zijn geliefden, zijn identiteit en ten slotte het loslaten van je lijf. Waar ligt de kwaliteit van leven, maar ook de grens, voor deze patiënt / cliënt?

Het vooruitkijken met mensen die niet meer beter worden, de Advanced Care Planning, vraagt om nieuwe vaardigheden in de zorg niet alleen voor artsen en behandelaars maar ook voor ons verpleegkundige en verzorgenden.

Er zijn handvaten ontwikkeld die houvast geven voor collega’s in de zorg, om het gesprek met patiënten en cliënten aan te gaan. Deze zijn te vinden in het Ars Moriendi model ontwikkeld door Carlo Leget (hoogleraar aan de universiteit van Humanistiek in Utrecht en opgenomen in de richtlijn palliatieve zorg) daarin wil ik jullie in vogelvlucht meenemen.

Ik wil met jullie delen hoe mijn dagelijkse praktijk eruit ziet, in het spreken over kwaliteit van leven met patiënten, jong en oud die weten dat zij niet meer beter kunnen worden.

Directe hypnose is de oplossing voor leef- en denkpatronen die je belemmeren om te doen en te leven hoe jij dat wilt.

In deze workshop leer je hoe hypnose werkt, hoe hypnose aanvoelt en wat de voordelen zijn van hypnose. Je krijgt antwoord op onderstaande vragen en aan het eind is er voldoende ruimte om vragen te stellen:

 • Hoe werkt het met bewuste en onderbewuste gedachten en patronen?
 • Wat kun je met hypnose bereiken?
 • Werkt hypnose bij iedereen?
 • Wat is directe hypnose?
 • Waarom doorbreek je met hypnose wel vastgeroeste patronen en belemmeringen?
 • Geef je de controle over aan de hypnotiseur of behoud je die zelf?
 • Kun je in hypnose blijven?
 • Waarom zou je kiezen voor hypnose?

Workshopronde 4.1 - 15:00

Tijdens deze interactieve workshop gaan jullie aan de slag met waargebeurde casussen uit de praktijk. Wat kom je tegen in de zorg voor oudere diabetes patiënten en hoe handel je? Op elke casus wordt gereflecteerd en verdieping geboden. Na het volgen van deze workshop heb je concrete handvatten hoe om te gaan met jouw oudere diabetespatiënt.

Bij dementie kan er sprake zijn van verstoring van de zintuigen. Prikkels komen sterker binnen, of juist minder sterk. Soms leidt dit tot onbegrepen gedrag; gedrag dat wij als zorgprofessionals niet begrijpen. Tijdens de workshop leren deelnemers meer over hoe Sensorische Informatieverwerking (SI) kan helpen in de behandeling van onbegrepen gedrag. Door de prikkelverwerking van de bewoner te onderzoeken en vervolgens gericht hulpmiddelen in te zetten, zoals een verzwaard kussen of robotica, kunnen we als zorgprofessionals bijdragen aan het welbevinden van de bewoner.

De samenwerking tussen naasten, cliënt en zorgprofessionals is een voorwaarde voor ‘goede zorg’. Maar wat ís goede zorg? Fijn samenwerken in de driehoek willen wij allemaal. De vraag is: hoe? Wat zeg je tegen een boze ouder, of hoe ga je om met een ontevreden dochter? Maak kennis met Driehoekskunde in de praktijk. De workshop “Samenwerken met naasten, hoe dan?” is een praktische, interactieve workshop vol met praktijkvoorbeelden. Deelnemers krijgen meteen een kijkje in de leermiddelen van de 1,2,3hoekskit.

Nadenken over de ouderenzorg van de toekomst, dat is wat we bij Pleyade belangrijk vinden. Hoe kan slimme technologie cliënten en zorgmedewerkers helpen om het dagelijks leven leuker en makkelijker te maken? Pleyade is nieuwsgierig en ambitieus als het gaat om zorginnovatie. Niet afwachten, maar initiatief nemen en een actieve bijdrage leveren aan ontwikkelingen.

Pleyade Innovatie Team (PIT)
Dat doen we onder andere met het Pleyade Innovatie Team (PIT). Dit team bestaat uit enthousiaste experts van Pleyade en de Technische Universiteit Eindhoven met ieder hun eigen expertise en achtergrond. Doel van het team is te komen tot de ontwikkeling van ondersteunende technologie waarmee het leven van dementerende ouderen én de zorgverlening makkelijker gemaakt kunnen worden.

Workshopronde 4.2 - 15:30

Wat veel mensen lijken te vergeten in de ouderenzorg, is dat we werken met mensen. Mensen die iemands vader en moeder zijn en al een heel leven achter de rug hebben.”
Het is de kern van hoe verpleegkundige en vlogger Rob Heebink (IndezorgmetRob) naar ouderen kijkt en waardoor hij op een diepere en gelijkwaardige manier met hen in contact komt. Aan de hand van case-studies, gebaseerd op zijn eigen vlogs, wil hij zijn kennis tijdens deze workshop doorgeven. Zo laat hij aan de hand van een voorbeeld van een bewoner met Parkinson zien hoe je contact legt met de mensen met wie je werkt.
Rob geeft uit zijn eigen ervaring voorbeelden van benaderingswijze, belevingsgerichtheid en de juiste mindset. En natuurlijk gaat hij graag met deelnemers in gesprek over hun eigen ervaringen!

Wat als je cliënt de hele dag loopt of roept, zomaar boos wordt, naar huis wil of “claimt”? Dit gedrag is vaak een signaal dat er iets niet klopt. De training helpt je verder in dit soort situaties. Deze workshop leert je onbegrepen gedrag beter te begrijpen en te zoeken naar mogelijkheden om het gedrag te beïnvloeden. Als je het inzicht hebt, kun je gedrag beïnvloeden en daarmee probleemsituaties vaak voorkomen. 

Wat er allemaal nog te doen valt, als er niets meer aan te doen is. Gesprekken over het levenseinde en kwaliteit van leven:
Praten over het levenseinde en wat kwaliteit van leven is, of wat ondraaglijk lijden is, het zijn gesprekken die wij misschien nog te weinig voeren met elkaar. Zowel gezonde mensen als mensen die terminaal ziek zijn worstelen hiermee. Vragen als hoe je dan afscheid zou kunnen nemen, is een vak apart, of onderdeel van onze professie?

Doel van de workshop:
Wat ik hoop te bereiken met deze workshop is dat collega’s uitgedaagd worden, en aandacht hebben voor de vaak zo eenzame strijd naar het levenseinde. Alles draait in mijn optiek om waardige communicatie en om presentie. Er met hart en ziel zijn voor die ander die afscheid moet gaan nemen van alles en iedereen die hem lief is. Zijn leven, zijn geliefden, zijn identiteit en ten slotte het loslaten van je lijf. Waar ligt de kwaliteit van leven, maar ook de grens, voor deze patiënt / cliënt?

Het vooruitkijken met mensen die niet meer beter worden, de Advanced Care Planning, vraagt om nieuwe vaardigheden in de zorg niet alleen voor artsen en behandelaars maar ook voor ons verpleegkundige en verzorgenden.

Er zijn handvaten ontwikkeld die houvast geven voor collega’s in de zorg, om het gesprek met patiënten en cliënten aan te gaan. Deze zijn te vinden in het Ars Moriendi model ontwikkeld door Carlo Leget (hoogleraar aan de universiteit van Humanistiek in Utrecht en opgenomen in de richtlijn palliatieve zorg) daarin wil ik jullie in vogelvlucht meenemen.

Ik wil met jullie delen hoe mijn dagelijkse praktijk eruit ziet, in het spreken over kwaliteit van leven met patiënten, jong en oud die weten dat zij niet meer beter kunnen worden.

Wanneer een patient niet naar een ziekenhuis kan komen, komt het ziekenhuis naar de patient. In deze workshop wordt aan de hand van casuïstieken  het werk van de verpleegkundig specialist als regiebehandelaar besproken. Er wordt niet alleen ingegaan op de vakinhoudelijke kant van de verpleegkundig specialist, maar ook samenwerking tussen diverse zorgprofessionals komt aan bod

Casuïstiek van de praktijk over wondzorg/ behandeling. Psychosociale aspecten bij Oncologische wonden/ ulcera.